Každý z nás každodenne čelí otázke – „čo navariť, čo bude dnes na obed?” Niekedy je naozaj náročné vybrať si spomedzi miliónov skvelých receptov, ktoré budú rýchle a zároveň ulahodia chutiam celej rodiny. Pri varení býva teda rozhodujúcim aj čas, pretože nie vždy chceme stráviť celé dopoludnie pri hrncoch. Medzi takéto rýchle recepty by sme mohli zaradiť práve pečené kuracie stehná – sú nenáročné na čas a ich prípravu zvládne určite každý. Ako však zaručiť, aby to neskončilo katastrofou?
Tipy pred pečením
Ak chcete docieliť mäso, ktoré bude naozaj chrumkavé, mali by ste dbať o jeho dôkladné vysušenie. Nadmerne vlhké mäso sa totiž zvrchu ťažšie opečie. Okrem soli a svojho obľúbeného korenia sa odporúča potrieť stehná zvonka olejom, či maslom – ak ste teda nezvolili ich vloženie do marinády. Dôležitú úlohu zohráva aj ich ukladanie. Nie je dobré plech zbytočne preplňovať, pretože by sa nemuseli upiecť rovnomerne.
Doba pečenia
Kľúčom k dokonalému výsledku je správna doba pečenia, ktorá zabezpečí to, že sa vám mäsko vo vnútri bude krásne rozpadať šťavnatosťou a zvonka bude do zlatista upečené s chrumkavou kôrkou. Ako dlho teda piecť kuracie stehná s kosťou? Podľa mnohých kuchárskych kníh sa doba pečenia pohybuje od 35 do 45 minút pri 180 až 200 °C. Je však dôležité prihliadnuť aj na veľkosť stehien, pretože zatiaľ čo menšie kusy môžu byt hotové už za 30 minút, veľké kusy môžu k svojej dokonalosti potrebovať aj 50 minút. Počas pečenia je vhodné ich polievať s výpekom alebo maslom, čo zaistí ešte lepšiu štavnatosť. Po upečení je posledným krokom k ich bezchybnosti nechať ich “odpočívať”. To znamená, že po vybratí z rúry ich necháte na plechu zakryté pár minút, čím sa šťava vo vnútri mäsa rovnomerne rozloží. Ako vidíte pečenie kuracích stehien nie je žiadna veda – stačí len venovať trochu viac pozornosti ich predpríprave a správnemu času ich pečenia, a na stole máte chutný a šťavnatý obed pripravený za pár minút, ktorý poteší aj toho najnáročnejšieho hladoša.