Pripravte si zeleninovú fazuľovú polievku
.
.
Príprava fazuľovej záhoráckej polievky:
Večer pred varením polievky si namočíme fazuľu do vody, aby bola mäkká. Zeleninu si nakrájame na kúsky, alebo kolieska. Do hrnca dáme vodu, namočenú fazuľu, mrkvu petržlen, zeler, pór, kaleráb a zemiaky a varíme. V polovici varenia pridáme 1 lyžicu soli. Keď je všetko mäkké urobíme zápražku. Na panvicu dáme olej, alebo masť, pridáme múku opražíme, pridáme prelisovaný cesnak a trochu nastrúhanej cibule, trochu opražíme až zavoní nakoniec pridáme mletú červenú papriku. Dáme z ohňa dole, zalievame horúcou vodou a miešame. Nakoniec vlejeme do polievky a povaríme.
Ako pripraviť pravé domáce lábianske rezance suroviny: 0,5 kg polohrubej múky, l vajce, vlažná voda.
Postup: Najprv postavíme do väčšieho hrnca vodu, dáme 1 PL soli, keď zovrie do nej zavaríme rezance. Na doske zmiešame múku s vajcom a vodou na stredne tuhé cesto - nesmie lepiť ani byť tvrdé. Potom vyvaľkáme, nakrájame na pásy, poukladáme na seba, predtým posypeme múkou a nakrájame na rezance. Hádžeme do vriacej vody, pomiešame, keď vyjdú navrch už sú varené, nesmú zavrieť bielou penou. Vyberieme von sitom, prepláchneme troška studenou vodou - netreba, dáme do mise, pridáme trocha oleja a zamiešame, potom ešte sem tam zamiešame, aby sa nezlepili.
Prípravu rezancov si určite mnohí pamätáte z detstva, väčšinou to tak robievali babky na veľkej drevenej doske :).
Rezance sa dávajú ako základ do polievky, alebo si ich môžte pripraviť ako sladkú verziu namiesto druhého chodu. Kakaové, tvarohové, orechové, alebo strúhankové s cukrom. Originálny recept nám zaslala pisateľka Mária zo záhoráckej dedinky Láb.
.
.
ODPORÚČAME:
Vyprážané šampiňóny v šunkovom cestíčku
Lekvárové taštičky, slivkové pirohy
Mrkvová krémová polievka s kyslou smotanou
tags: zahoracka fazulova polievka s rezancami rezance
< Predchádzajúce články | Ďalšie články > |
---|